EHBO-vereniging Bleiswijk
Opleidingen en hulpverlening bij evenementen
EHBO-vereniging Bleiswijk
2665ZX BLEISWIJK

Opgericht
26 januari 1955

Cursuslokaal:
Scoutinggebouw
"de Cranenborgh"
Gotzenhainsingel 5
2665KP Bleiswijk
Traumatische ervaring?
Knoopbatterij.

Gevaar inslikken knoopbatterij ernstig onderschat

Ouders van kinderen die een knoopbatterij hebben ingeslikt, realiseren zich vaak niet hoe gevaarlijk dit kan zijn voor het kind. Steeds vaker brandt zo'n plat batterijtje een gat in de slokdarm. Dit kan leiden tot blijvend letsel en in een enkel geval tot de dood.

Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) op de website van het magazine Medisch Contact.

Lekkende chemicaliën

Volgens de kinderartsen Margot Smit en Angelika Kindermann kan een batterij die vastzit in de slokdarm leiden tot afsterving van weefsel (necrose). Dat wordt onder meer veroorzaakt door het afgeven van stroom en het lekken van chemicaliën uit het batterijtje.

Binnen een uur verwijderen

'Binnen twee uur kunnen er al ernstige beschadigingen optreden. Het streven is dan ook om een batterij zo spoedig mogelijk te verwijderen, liefst binnen één uur', zeggen de artsen.

Toename

Smit en Kindermann stellen vast dat het aantal incidenten met ingeslikte knoopbatterijen de laatste vier jaar sterk is toegenomen. Kinderen spelen steeds vaker met spullen die niet als speelgoed zijn bedoeld, zoals afstandsbedieningen, rekenmachines, fototoestellen of fietslampjes, vermoeden de kinderartsen. Het zijn apparaten zonder kindveilige sluitingen. De NVK wil daarom een beroep doen op de industrie om batterijklepjes van alle apparatuur te beveiligen.

Kleine kinderen

Uit cijfers van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) blijft dat er 224 meldingen zijn binnengekomen van kinderen die een knoopbatterij hebben ingeslikt tussen oktober 2011 en februari 2014. Het gaat iedere keer om kleine kinderen, jonger dan zes jaar. Bij 21 van hen moest de batterij uit de slokdarm verwijderd worden.

Bron: ANP

lidmaatschap

In principe kan iedereen lid worden van de EHBO-vereniging Bleiswijk.

Daarvoor is het bezit van een geldig EHBO-diploma niet noodzakelijk.

Het lidmaatschap van de vereniging kost u € 45,00 per jaar

leden die via incasso betalen krijgen daarvoor een korting van € 2,50.

De factuur is voorzien van de tekst "vervolgles", daardoor is het mogelijk om de kosten bij enkele ziektekostenverzekeringen te declareren

Via onderstaande link kunt u zien wat uw verzekeraar vergoed