EHBO-vereniging Bleiswijk
Opleidingen en hulpverlening bij evenementen
EHBO-vereniging Bleiswijk
secretariaat 
Grote Beer 8
2665WL BLEISWIJK      
 
Opgericht 
26 januari 1955
 
Cursuslokaal:
Scoutinggebouw
"de Cranenborgh"
Gotzenhainsingel 5
2665KP Bleiswijk
Traumatische ervaring?
Teken

Pas op voor teken!!

Juli is een topmaand voor teken

. Een half miljoen Nederlanders wordt deze maand door een teek gebeten, verwacht het RIVM. De beestjes besmetten 2 procent van hun slachtoffers met de ziekte van Lyme.

-Waar komen al die teken vandaan? 

Het aantal teken in Nederland is de afgelopen 20 jaar alleen maar toegenomen. Dat heeft te maken met klimaatverandering: het voorjaar begint eerder en de nazomer duurt langer, waardoor teken langer actief zijn. Zij kunnen zich laven aan een toegenomen aantal reeën in ons land, de belangrijke gastheren voor de teek.

Een muizenplaag zorgt dit jaar vermoedelijk voor een extra voedingsbodem. ,,Er zijn heel veel meer muizen in Nederland. Daardoor kunnen teken makkelijker aan bloed komen om zich te voeden,'' weet onderzoeker Kees van den Wijngaard van het RIVM.

Meer teken betekent meer zieken. Het aantal patiënten dat zich met de ziekte van Lyme bij de huisarts meldde, verviervoudigde de afgelopen 20 jaar.
-Hoe voorkom ik een tekenbeet? 
Je kunt een T-shirt met lange mouwen en een lange broek aandoen als je de natuur in trekt. Vermijd struinen door het hoge gras. En stop je broek in je sokken. ,,Het helpt, maar veel mensen willen er niet aan. Zelfs met je broek in je sokken moet je jezelf controleren als je uit het bos of de duinen komt.''

Met controleren voorkom je al een hoop ellende. Kijk vooral warme, vochtige plekken als oksels, liezen en bilspleet goed na, want daar kruipt de teek het liefst naartoe. En een teek komt zelden alleen. ,,Merk je één teek op, zoek dan vooral nog even door.''
-Hoe kan ik de teek het beste verwijderen?
Met een pincet pak je het beestje zo dicht mogelijk bij je eigen huid en je trekt hem langzaam recht omhoog tot hij loslaat van de huid. Het is belangrijk dat je de teek zo snel mogelijk verwijdert. ,,Wacht niet tot je de volgende dag bij de huisarts terecht kunt. Het is nog beter om het beestje met je nagel los te peuteren dan niks te doen. De bacterie die Lyme veroorzaakt, zit in het lijfje.''
-Wat gebeurt er als ik toch de ziekte van Lyme krijg? 
Zo'n 20 procent van de teken draagt de Borrelia-bacterie bij zich; van de mensen met een tekenbeet krijgt zo'n 2 procent de ziekte van Lyme. Wees alert op een rode kring of vlek op de plek waar je gebeten bent door een teek. Dat is vaak het eerste stadium van de ziekte van Lyme. Andere symptomen kunnen gewrichtspijnen, hartritmestoornissen of een aantasting van het centrale zenuwstelsel zijn. 
De meeste gevallen herstellen na een antibioticakuur, variërend van 10 dagen tot een maand, weet internist Joppe Hovius van de Lyme-poli bij het AMC. Sommigen houden ook na een behandeling klachten.lidmaatschap

In principe kan iedereen lid worden van de EHBO-vereniging Bleiswijk.

Daarvoor is het bezit van een geldig EHBO-diploma niet noodzakelijk.

Het lidmaatschap van de vereniging kost u € 45,00 per jaar

leden die via incasso betalen krijgen daarvoor een korting van € 2,50.

De factuur is voorzien van de tekst "vervolgles", daardoor is het mogelijk om de kosten bij enkele ziektekostenverzekeringen te declareren

Via onderstaande link kunt u zien wat uw verzekeraar vergoed

 http://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/ehbo-cursus