EHBO-vereniging Bleiswijk
Opleidingen en hulpverlening bij evenementen
Nazorg voor de Burgerhulpverlener

Ben je als hulpverlener betrokken bij een ernstig ongeval of een reanimatie?

Heb je daarbij een traumatische ervaring opgelopen, die je misschien moeilijk kan verwerken? Wij proberen je in het kort een aantal handvatten te geven om dit te verwerken.

Praat er over! Blijf er in ieder geval niet mee rondlopen!

Als je dat moeilijk vindt, zoek professionele hulp.

Hieronder staan een aantal mogelijkheden.

1. de Huisarts.

2. Slachtofferhulp tel: 0900-0101.

3. Sensoor tel: 010-4362323.

4. het bestuur of de instrukteurs van EHBO-vereniging Bleiswijk.

Extra aandacht aan Reanimatie

Heb je aangemeld bij "HARTVEILIGWONEN" dan kan je altijd extra oefenen,

Daarvoor is  er voorafgaand aan iedere les een pop en AED-trainer beschikbaar

Waarschuwing

Let op!!

Die mooie grote plant die in veel wegbermen voorkomt kan voor mens en dier behoorlijke wonden opleveren. In de holle stekels zit een gemeen zuur dat vreselijke gevolgen kan hebben. Grote pijnlijke blaren (foto), littekens en zelfs blindheid kan het gevolg zijn. Een plant om dus op veilige afstand te bewonderen. Veel gemeenten doen al aan preventieve bestrijding.

Bent u in aanraking gekomen neem de nodige maatregelen en ga zonodig naar de huisarts of HAP.

Pas op voor teken!!

Juli is een topmaand voor teken

. Een half miljoen Nederlanders wordt deze maand door een teek gebeten, verwacht het RIVM. De beestjes besmetten 2 procent van hun slachtoffers met de ziekte van Lyme.

-Waar komen al die teken vandaan?

Het aantal teken in Nederland is de afgelopen 20 jaar alleen maar toegenomen. Dat heeft te maken met klimaatverandering: het voorjaar begint eerder en de nazomer duurt langer, waardoor teken langer actief zijn. Zij kunnen zich laven aan een toegenomen aantal reeën in ons land, de belangrijke gastheren voor de teek.

Een muizenplaag zorgt dit jaar vermoedelijk voor een extra voedingsbodem. ,,Er zijn heel veel meer muizen in Nederland. Daardoor kunnen teken makkelijker aan bloed komen om zich te voeden,'' weet onderzoeker Kees van den Wijngaard van het RIVM.

Meer teken betekent meer zieken. Het aantal patiënten dat zich met de ziekte van Lyme bij de huisarts meldde, verviervoudigde de afgelopen 20 jaar.
-Hoe voorkom ik een tekenbeet?
Je kunt een T-shirt met lange mouwen en een lange broek aandoen als je de natuur in trekt. Vermijd struinen door het hoge gras. En stop je broek in je sokken. ,,Het helpt, maar veel mensen willen er niet aan. Zelfs met je broek in je sokken moet je jezelf controleren als je uit het bos of de duinen komt.''

Met controleren voorkom je al een hoop ellende. Kijk vooral warme, vochtige plekken als oksels, liezen en bilspleet goed na, want daar kruipt de teek het liefst naartoe. En een teek komt zelden alleen. ,,Merk je één teek op, zoek dan vooral nog even door.''
-Hoe kan ik de teek het beste verwijderen?
Met een pincet pak je het beestje zo dicht mogelijk bij je eigen huid en je trekt hem langzaam recht omhoog tot hij loslaat van de huid. Het is belangrijk dat je de teek zo snel mogelijk verwijdert. ,,Wacht niet tot je de volgende dag bij de huisarts terecht kunt. Het is nog beter om het beestje met je nagel los te peuteren dan niks te doen. De bacterie die Lyme veroorzaakt, zit in het lijfje.''
-Wat gebeurt er als ik toch de ziekte van Lyme krijg?
Zo'n 20 procent van de teken draagt de Borrelia-bacterie bij zich; van de mensen met een tekenbeet krijgt zo'n 2 procent de ziekte van Lyme. Wees alert op een rode kring of vlek op de plek waar je gebeten bent door een teek. Dat is vaak het eerste stadium van de ziekte van Lyme. Andere symptomen kunnen gewrichtspijnen, hartritmestoornissen of een aantasting van het centrale zenuwstelsel zijn.
De meeste gevallen herstellen na een antibioticakuur, variërend van 10 dagen tot een maand, weet internist Joppe Hovius van de Lyme-poli bij het AMC. Sommigen houden ook na een behandeling klachten.

Gevaar inslikken knoopbatterij ernstig onderschat

Ouders van kinderen die een knoopbatterij hebben ingeslikt, realiseren zich vaak niet hoe gevaarlijk dit kan zijn voor het kind. Steeds vaker brandt zo'n plat batterijtje een gat in de slokdarm. Dit kan leiden tot blijvend letsel en in een enkel geval tot de dood.

Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) op de website van het magazine Medisch Contact.

Lekkende chemicaliën

Volgens de kinderartsen Margot Smit en Angelika Kindermann kan een batterij die vastzit in de slokdarm leiden tot afsterving van weefsel (necrose). Dat wordt onder meer veroorzaakt door het afgeven van stroom en het lekken van chemicaliën uit het batterijtje.

Binnen een uur verwijderen

'Binnen twee uur kunnen er al ernstige beschadigingen optreden. Het streven is dan ook om een batterij zo spoedig mogelijk te verwijderen, liefst binnen één uur', zeggen de artsen.

Toename

Smit en Kindermann stellen vast dat het aantal incidenten met ingeslikte knoopbatterijen de laatste vier jaar sterk is toegenomen. Kinderen spelen steeds vaker met spullen die niet als speelgoed zijn bedoeld, zoals afstandsbedieningen, rekenmachines, fototoestellen of fietslampjes, vermoeden de kinderartsen. Het zijn apparaten zonder kindveilige sluitingen. De NVK wil daarom een beroep doen op de industrie om batterijklepjes van alle apparatuur te beveiligen.

Kleine kinderen

Uit cijfers van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) blijft dat er 224 meldingen zijn binnengekomen van kinderen die een knoopbatterij hebben ingeslikt tussen oktober 2011 en februari 2014. Het gaat iedere keer om kleine kinderen, jonger dan zes jaar. Bij 21 van hen moest de batterij uit de slokdarm verwijderd worden.

Bron: ANP